• 24 ore muresene
  • Radio Son
  • Stii TV
29.07.2015 14:36 Age: 12 days

Femeia „puternică” vorbeşte vulgar?

Psihologul Maria Verdi despre noul matriarhat


Stii TV

De ceva vreme au apărut tot mai multe bloguri scrise de femei. Despre viaţă, iubire, angoase. Şi tot mai multă literatură scrisă de un anumit tip de femei: femei singure, nu foarte tinere care nu se tem să scrie, să folosească termeni „fără perdea”. Exagerat, de multe ori. Şi mai există o categorie de femei care admiră acest tip de „femeie puternică”. Deodată, femeia divorţată, cea care are o carieră, cea este mai degrabă amantă - cu toate suferinţele unei amante -  este valorizată. Psihologul Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life a acceptat să răspundă întrebărilor noastre şi să vorbească despre „noul matriarhat”.


O femeie este femeie pentru a fi iubită, înţeleasă, preţuită de către bărbat”De ce femeia singură, adică cea care a ieşit dintr-o relaţie e „mai deşteaptă” ca celelalte care îşi văd de viaţa lor? De ce femeia măritată nu mai este apreciată?Maria Verdi: Omul este născut să fie liber. Libertatea este uşor de obţinut. Tot  ceea ce este uşor, în realitatea minţii, este greu de acceptat. A fi liber presupune a-ţi asuma alegerile făcute. A fi liber, înseamnă a deveni responsabil. Când omul caută evoluţia şi vindecarea  fugind în mănăstiri sau locuri izolate, poţi spune că este curajos. Ceea ce nu a vindecat în această lume, va duce cu el. Nu poţi scăpa de trecut dacă nu l-ai înţeles şi vindecat. O femeie care  rămâne singură, este o femeie curajoasă. Dar este femeie. Când crede că este mai bine, în singurătatea ei, va plânge. O femeie este femeie pentru a fi iubită, înţeleasă, preţuită de către bărbat. Nu poţi avea o relaţie bună cu altcineva, dacă nu ai o relaţie bună cu tine. Armonia şi evoluţia în viaţa femeii apar atunci când face parte dintr-un cuplu şi construieşte împreună cu bărbatul. Este uşor să îţi asumi viaţa ca femeie, să faci totul pentru tine, dar nu poţi fi completă şi nici împlinită singură. Şi dacă nu ai decis să vindeci relaţia cu partea masculină, oriunde vei merge, acea parte nevindecată va ieşi, te va striga, îşi va cere drepturile. O vreme, creierul va găsi mecanisme de apărare să-ţi spună că aşa ţi-e cel mai bine. Dar viaţa curge, trece şi rănile nevindecate, vor striga după ajutor”.


În lupta pentru egalitatea de şanse, pentru afirmare, femeia singură, independentă, cea care refuză relaţiile „cu acte”, cea care iubeşte când vrea şi pe cine vrea, „amanta, se bucură de aprecierea  altor femei. De ce este valorizat acest “nou model”?
M.Verdi: Rolul de amantă aduce cu el încrederea de moment. Acea femeie este ,,câştigătoare,,. Reuşeşte, prin rolul asumat să capteze atenţia. La modul inconştient, controlează bărbatul şi în situaţia în care acesta este căsătorit, face rău altei femei. Dacă ea nu poate fi împlinită în cuplu, în famile, de ce alta să fie? Este un război ascuns, între femei şi bărbaţi, între femei şi femei. Nimeni nu câştigă, este o pierdere pentru întreaga societate. Ştim că celula de bază a societăţii este familia. Când oamenii sunt dezbinaţi, când familiile sunt pe cale de dispariţie, este foarte uşor să controlezi o societate. Oamenii rămân fără rădăcini, nu au ancore, urmaşii născuţi devin copiii cu probleme, cu note scăzute la şcoală, cu bac picat. Depresiile cresc, cresc violurile, dependenţele, crimele. Când  valorizezi femeia amantă, investeşti într-o societate fără familie, fără rădăcini. O societate care nu merge către evoluţie”.


Chiar dacă „fiecare face ce vrea”, a apărut un nou trend: femeia care vorbeşte urât. Dar nu acasă, nu de faţă doar cu apropiaţii, ci în public. Şi în scris. Şi asta nu ne deranjează. De ce unora li se pare că asta înseamnă o minte deschisă ?
M.Verdi: “Faptul că există tot mai multe bloguri care promovează vulgaritatea, este o cerere a pieţei. Unii oameni, asta cer. Cu siguranţă, cei care apreciază acest gen de comportament, trăiesc la acel nivel. Femeia care este deschisă să-şi spele rufele murdare în public, să jignească, are nevoie să se facă auzită, văzută, în spatele acestei manifestări, sunt multe traume de vindecat. Alege răzbunarea în locul terapiei din cabinet. Răzvrătirea  ei reprezintă un mecanism de apărare pentru a putea supravieţui. Cu timpul, poate dezvolta o tulburare de comportament. În altă ordine de idei, ne-am obişnuit, de-a lungul timpului să luăm modele de la cei sus-puşi. Circul dă bine, vulgaritatea este în trend, te face cunoscut. Iar media, promovează aceşti oameni, pentru rating. Dintr-o dată, din neica-nimeni, ai atras atenţia. Toate neîmplinirile, frustările acumulate sunt date publicităţii. Pentru femeia în cauză este o eliberare şi o falsă valorizare. Femeia vulgară face revoluţie. Din păcate, în alianţă cu alte femei şi  promovarea în media, transmit  tinerelor fete un tipar disfuncţional, un comportament al femeii amazoane, care nu poate trăi în armonie cu bărbatul sau în familie”.


  Avem un alt portret de femeie, adică se conturează un alt „model comportamental”?
Maria Verdi: “Da, se conturează modelul femeii-bărbat. Mergând în acest ritm, la nivel social, apare competiţia între femeie şi bărbat, lupta pentru conducere. Observăm ritmul participării bărbaţilor în relaţii, Este tot mai greu să trăiască lângă aceste femei. Îşi pierd  încrederea în ei, în bărbăţia lor.Cum nu pot fi doi bărbaţi în relaţie, cineva  trebuie să preia rolul feminin. Se fac inversări de rol. Cu timpul, acest coportament este nesănătos pentru bărbat, la nivel endocrin, nivelul de testosteron scade drastic. Asistăm în acest sens, la feminizarea bărbatului şi orientarea către matriarhat”


A consemnat Ana-Maria Gajdo


Cele mai citite articole

Femeia „puternică” vorbeşte vulgar?

(Articol citit de: 347 ori)
29.07.2015 | 347 vizualizări

Târgumureşenii vor să respire aer curat

(Articol citit de: 250 ori)
28.07.2015 | 250 vizualizări

Percheziţii la Clinica de Oncologie din Târgu-Mureş

(Articol citit de: 94 ori)
03.08.2015 | 94 vizualizări

Bun venit, sclavie, în economia de piaţă românească!

(Articol citit de: 81 ori)
07.08.2015 | 81 vizualizări

Ciudata minte omenească. Când revolta e numai pe Facebook

(Articol citit de: 72 ori)
05.08.2015 | 72 vizualizări

Cele mai recente știri

Ce îi face pe români fericiţi

07.08.2015 | 0 Comments | 39 vizualizări citește toată știrea

Doar 20 de câini periculoşi înregistraţi în judeţul Mureş

07.08.2015 | 0 Comments | 29 vizualizări citește toată știrea

Specialiştii ABA Mureş spun că avem suficiente rezerve de apă

07.08.2015 | 0 Comments | 29 vizualizări citește toată știrea

Bun venit, sclavie, în economia de piaţă românească!

07.08.2015 | 0 Comments | 81 vizualizări citește toată știrea

Psihologul Maria Verdi: „Etichetele puse de părinţi ne bântuie toată viaţa”

07.08.2015 | 0 Comments | 31 vizualizări citește toată știrea

vezi toate știrile

Meteo

Curs Valutar

Curs Valutar10 august 2015
USD 4.0314 RON
EUR 4.4114 RON
CHF 4.0971 RON
HUF 0.014178 RON

Arhiva